Agressie en ander grensoverschrijdend gedrag


Iemand bedreigt je, intimideert, schopt tegen je tas. Er wordt tegen je geschreeuwd dat ze je ‘wel weten te vinden’. Je wordt uitgescholden, bespuugd of geduwd. Soms wordt het bloed onder je nagels vandaan gehaald of dreigt iemand met zelfmoord.

Maar agressief gedrag kan ook heel subtiel zijn, zoals bij onderhuids verzet, seksistische opmerkingen die ‘zo niet bedoeld waren’, een foute knipoog of een bepaalde blik. Hoe ga je  daar mee om? Hoe haal je de spanning uit de lucht? En hoe zorg je er als professional voor dat iemand met je mee werkt?

Bij agressie en ander grensoverschrijdend gedrag kan het gaan om gedrag van klanten en cliënten, maar ook om gedrag van collega’s of leidinggevenden dat niet door de beugel kan. Het verpest de werksfeer. Mensen kunnen er letterlijk ziek van worden en de ziektewet ingaan. Soms zoeken ze om die reden een andere baan.

Fysiek geweld is altijd grensoverschrijdend. Het gevoel van onveiligheid en de angst bij dreiging en verbaal geweld kan op termijn echter harder aankomen dan een klap.

Wij trainen medewerkers in het oplossen van spanningsvolle situaties. De leidraad daarbij is respect, jezelf blijven, oog hebben voor de ander en grenzen stellen. Duidelijk én professioneel. Daarmee wordt de – vaak grote – psychische en financiële schade aanmerkelijk beperkt.


Training ‘Omgaan met agressie’

 

Doel

Het uitgangspunt bij deze training is dat medewerkers spanningsvolle situaties leren oplossen en effectiever met agressie en ander grensoverschrijdend gedrag leren omgaan. Dat kan zijn met klanten, cliënten, maar ook met collega’s of leidinggevenden. De leidraad is altijd de vraag hoe je dat op een duidelijke en respectvolle manier kunt doen.

Andere doelen zijn: zicht krijgen op het eigen aandeel bij conflicten en agressie; het bewust worden van en invloed uitoefenen op de interactie tussen jou en de agressor; het leren herkennen van de verschillende soorten agressie; de-escaleren; het verbeteren van de communicatie.

Meer informatie : Training ‘Omgaan met agressie’