Kromgroei

Ik loop sinds het uitbreken van DE crisis elke dag zeker twee uur door het bos, dus ik heb al heel wat bomen voorbij zien komen, en zij mij. Ik heb er veel van geleerd, en wat bomen betreft maak je me niets meer wijs. Wat me opvalt is dat er veel kromgegroeide exemplaren staan, maar ook bomen met S-vormige takken, met stammen die rare kronkels maken of bomen die hartstikke scheef zijn gegroeid. Wat ik jammer vind is dat ze niet mooi recht naar boven gaan, naar het licht. Dat is toch wat ze altijd het liefste willen? Het idee kwam dan ook bij me op om het boomleed te verlichten door daar therapieën op los te laten. Geen gezicht, zo’n rommelig bos.

Scheef gegroeide bomen kunnen we weer recht duwen. Natuurlijk knappen er daar een aantal op af, maar uiteindelijk moeten ze wel verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen levensgeluk. Pamperen is uit den boze en ‘fier rechtop’ is het devies.
Een alternatief is om middels een Boom Bio-energetische Analyse te kijken of de veelvoorkomende gekronkelde tak een SM structuur heeft. Dan zagen we de S-bocht er uit en spijkeren die omgekeerd vast zodat de tak weer lijnrecht omhoog zijn levensweg kan vervolgen.

Bomen hebben vaak ook veel ellendige jaren achter de rug. Dat kun je zien aan de soort jaarringen als je de stam doorzaagt. Misschien zou je een aantal van die ellendige jaarringen er uit weg kunnen snijden met behulp van een Boom Wortel Kanaal Behandeling. De zaak ligt nu toch open. Omdat dit een heftig diepte proces is, is nazorg op zijn plaats. Goede opties zijn BoomBonding of Wandeltak Coaching, waarmee we ook nog en-passant het Lege Vogelnest Syndroom mee kunnen nemen.

Wat absurd.

Ja. Toch is dat wat velen in feite doen. Therapeuteren vanuit het idee dat er iets verholpen moet worden omdat er iets niet goed met je is. De zaak fixen. Maar er is helemaal niets mis met jou. De zogenaamde scheefstand en kromgroei zijn jouw levenskansen en ze zijn de beste pogingen om gehoor te geven aan de roep om naar het licht te groeien. Je jaarringen vormen jouw unieke en wijze persoonlijkheid. Je mag er helemaal zijn, ongeacht – of dankzij – de manier waarop jouw leven groeit. Juist het waanidee dat je niet goed genoeg, niet sterk genoeg, niet slim genoeg bent zorgt voor houtrot, niet de realiteit van wie of wat je nu bent. Die is perfect zoals die is.

Mij maak je niets meer wijs, want ik heb tijdens mijn wandelingen nog nooit een boom de grond in zien groeien, ondanks dat ik soms de indruk krijg dat sommigen er hun uiterste best voor doen. Uiteindelijk groeit álles naar het licht, of het nu linksom, rechtsom, rechtstreeks of via omwegen gaat omdat er gedeald moet worden met obstakels en belemmeringen in het leven. Je bent geliefd. Het licht wil jou. Of je nou een boom bent of iets anders.

 

 

Weten hoe je houtrot kunt voorkomen? Kijk dan eens op www.zinzichttraining.nl/cursussen/Grote-Goedheid

Stefan Schoenmacker