Workshops en cursussen voor stellen


 

‘Snel’ problemen oplossen in de relatie – zoals afspreken om samen meer leuke dingen te gaan doen, leren op een goede manier conflicten te bespreken of meer aandacht te geven aan intimiteit – kunnen soms een beetje helpen. Dat alles doet echter geen recht aan de diepte van de liefde en verbondenheid in jullie relatie, ook als je denkt dat die verbondenheid er niet meer is.  Je hebt stress omdat er iets is wat je aan het hart gaat. Je bent boos omdat je het gevoel hebt dat jou onrecht wordt aangedaan. Je voelt paniek omdat je de ander weg voelt glippen. Of je hebt verdriet omdat je het geluk van vroeger zo mist. Wanneer er stress in jullie relatie is dan geeft dat aan dat er iets onder de oppervlakte speelt dat gezien en erkent wil worden.

Stress in een relatie is geen probleem dat zo snel mogelijk moet worden opgelost. Relatiestress maakt je wakker voor iets dat gezien en begrepen wil worden. Dan kan de liefde weer vrijelijk stromen – of je nu besluit om bij elkaar te blijven of niet.

Vaak gaat het over gemis. Wanneer je op de ander reageert vanuit dat gemis dan wordt het al gauw een verwijt. Vaak reageert de ander daar dan weer op met tegenverwijten, terugtrekking of negeren. Uiteindelijk kom je tot de pijnlijke conclusie dat jullie keer op keer in hetzelfde negatieve patroon verzanden. Je komt binnen je relatie in een overlevingsstand te staan, en dat is niet wat je wilt.

Vaak willen stellen dat de situatie weer als vanouds wordt. Weer dat plezier, die opwinding, de waardering en de betrokkenheid op elkaar. En terecht. Maar hoe zou het zijn om verder te gaan dan het herstellen van de oude situatie? Om juist jullie relatie een voedingsbodem te laten zijn om nieuwe ontdekkingen bij elkaar te doen? Om meer zelfvertrouwen en persoonlijke kracht in de relatie te gaan voelen, meer mogelijkheden te ervaren en een meer optimistische levenshouding te ontwikkelen? En bovenal: meer verdiepende liefde te ervaren?